Ce mâncăruri tradiţionale trebuie să guşti dacă ajungi în Turcia

Ce mâncăruri tradiţionale trebuie să guşti dacă ajungi în Turcia
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Kokorec, kebap turcesc, pide, sarmale turceşti, cartofi umpluţi, baclava sau „jucăuşa” îngheţată turcească, apoi un ceai turcesc sau eventual un Ayran… v-a lăsat gura apă de poftă? Sunt doar câteva dintre bucatele pe care nu aveţi voie să le rataţi dacă ajungeţi în Turcia. Despre toate acestea puteţi afla dacă ne urmaţi într-un scurt itinerar turistic, gustos şi pofticios.

Fie că vorbim despre un desert tradiţional turcesc sau despre o mâncare tradiţională, bucătăria turcească se află printre cele mai interesante şi, totodată, printre cele mai gustoase. Pentru că am avut şansa de a mă răsfăţa cu delicatese ale bucătăriei turceşti, vă pot oferi un top al preparatelor pe care nu aveţi voie să nu le gustaţi dacă ajungeţi în Ankara!

Dacă vi se face foame pe stradă şi nu vreţi la restaurant, aflaţi că printre cele mai populare preparate de tip street food se numără kokorec-ul. Este o ruladă făcută cu intestine de oaie şi miel, asemănătoare cu tradiţionala ruladă de carne pentru shaorma.

După ce intestinele sunt făcute bine, acestea se mărunţesc şi sunt puse într-o chiflă proaspătă, urmând ca mai apoi să fie servită clientului. Din propria experienţă pot spune că acest kokorec, deşi la prima impresie îţi lasă un gust amar în gură, este printre cele mai delicioase mâncăruri de tip street food şi totodată şi cea mai populară în rândul turiştilor.

Pe un loc secund se poate clasa tradiţionalul kebap turcesc, fiind ca o shaorma la farfurie, doar că este făcut doar din oaie, pui şi carne de berbecuţ. Preparatul nu necesită tacâmuri, având ca principală bază lipia, pe care o primeşti separat pentru a amesteca ingredientele cum îţi place. 

O altă mâncare care face furori în rândul turiştilor este „pide” sau pizza turcească. Ceea ce o face specială faţă de o pizza clasică italiană ar fi mai întâi forma de bărcuţă şi apoi compoziţia sa, care poate fi diferită în funcţie de preferinţele clientului: ou, caşcaval, pui sau… ciocolată.

Trebuie menţionat că tot la capitolul delicatese culinare intră şi „potatoes”, un cartof umplut cu caşcaval şi cu diferite mirodenii, sosuri, salate şi multe alte combinaţii, după pofta clientului. Mai pot menţiona în acest top şi sarmalele turceşti, ele fiind de două tipuri, cu orez sau cu carne, având forma mai subţire şi lungă faţă de o sarma românească.

După un asemenea ospăţ, merge un desert. Pentru capitolul dulciuri, nu avem cum să nu urcăm baclavaua turcească pe primul loc. Există o sumedenie de sortimente din care poţi gusta, începând de la tradiţionala baclava turcească până la baclavaua cu îngheţată, baclavaua cu lapte, cea cu ciocolată sau caramel etc.

Un loc secund este ocupat de îngheţata turcească. Servirea ei se transformă într-un adevărat show de prestidigitaţie graţie talentului de „magician” al celor care vând produsul pe străzile din Ankara. Însă, odată ce ai căpătat-o, poţi savura gustul senzaţional şi totodată textura diferită faţă de îngheţata clasică din România. Cea turcească este gumoasă şi foarte elastică.

Când vine vorba de băuturi, ceaiul este printre cele mai populare din ţară, având o sumedenie de sortimente, dar printre cele mai cerute se numără ceaiul negru. O altă băutură tradiţională este şi Ayranul turcesc, fiind asemuit cu laptele simplu, doar că puţin fermentat, fiind consumat în general cu un strop de sare. Acesta se serveşte în nişte pahare micuţe sau, la restaurante, în nişte boluri cu un mic polonic pe care îl foloseşti când bei.

În concluzie, mâncarea tradiţională turcească este extraordinar de bună, iar preparatele în topul de mai sus merită cu adevărat încercate dacă ajungeţi pe meleagurile turceşti.

Galerie de imagini

Citit 1071 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Decembrie 2022 14:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.